Donations for building a doomsday shelter.

Click on DONATE button- for building a doomsday shelter / для строительства убежища судного дня

07/11/2016

Vapaj za energijom

Tako je, većina nas zavise od lokalnih Elektrodistributivnih sistema kad su naše energetske potrebe u pitanju.  U većini slučajeva, posebno u  područjima koja su energetski "ograničena", postoji samo jedna distribucija i tu ili ste njihov klijent, a 99% nas jeste, ili nemate struju našu nasušnu. Stvar je u tome, i upravo sam o tome mislio da pišem u ovom postu, da tradicionalne elektroenergetske kompanije nisu jedini način da se obezbjedi energija za prostore u kojima živimo, bilo da su u pitanju stanovi ili kuće.
A zašto vam ovo pišem? Pa sve i da se ne dotaknem teme globalne apokalipse bilo koje vrste, pitanje je vremena kad će naša civilizacija doći do momenta kad će potražnja za električnom energijom da premaši sve, ali sve mogućnosti proizvodnje, i onda će da nastane šta? KRIZA. HAOS.
Zamislite najjednostavniju stvar, da ustanete ujutru, a nema struje, šporet ne radi, ne možete da skuvate kafu a o doručku nema ni reči. Već vas hvata nervoza, zar ne? Oni koji su preživeli ratove na Balkanu zanju dobro šta znače dugotrajne nestašice i struje, i vode i plina i goriva, tako da to nama, bar većini nije nepoznanica. NE PONOVILO SE! Međutim, opet ponavljam, sve i da izbjegnemo apokalipsu, nestašca energentata, jer ih trošimo nenormalnom brzinom, je neminovna.
Kako bar malo amortizovati taj haos koji će da se desi za 10, 15, 20 ili 30 godina. Relativno lako i bez puno peripetija i majstorisanja.Šta više, ne morate uopšte da razvlačite kilometre kablova i sl.već je samo potrebno par stvari da obezbjedite alternativni izvor energije u svom domu. Neki od ovih tipova energije uključuju stvari kao:
  • energija vjetra 
  • solarna energija
  • energija vode 
  • geotermalna energija

ENERGIJA VJETRA

Neki ljudi se okreću energiji vetra kao izvoru energije za svoje domove. To ćete uraditi tako što ćete instalirati male vjetroturbine. Ovo su u osnovi generatori električne energije. Oni koriste moć vetra za kreiranje struje koja je apsolutno čista energija i slobodna od emisija bilo kakvih štetnih gasova i kao takva idealna za porodične kuće, farme i čak i za neke manje firme. Ova tehnologija je jednostavna i napreduje u popularnosti i omogućava da sami "napravite" svoju struju i da tako smanjite svoje račune za struju. Mana je to što vjetar nije na našim prostorima prisutan nonstop, tako da ćete zavisiti od Majke prirode, ali u kombinaciji sa ostalim alternativnim izvorima energije, biće ovo jedna od vaših uzdanica.
Idealna kombinacija
SOLARNA ENERGIJA


Solar je latinska riječ za Sunce-moćan izvor energije koji se može koristiti za grijanje, hlađenje, i napajanje strujom svojij domova i preduzeća. To je zato što više energije od Sunca "pada" na zemlju za jedan sat nego što se proizvede u svijetu u toku jedne godine. Mnoštvo tehnologija mož pretvoriti sunčevu svetlost u korisnu energiju za objekte. Najčešće korišćeni solarne tehnologije za domove i poslovne objekte su solarno grijanje vode, pasivni solarni sistemi za grijanje i hlađenje, i solarni fotonaponski paneli za proizvodnju struje. Obratite veliku pažnju na ovo jer će struja biti jedna od prvih stvari koje će nestati u slučaju kataklizme, a koliko smo o njoj ovisni, valjda vam je svima jasno. Možda nam struja neće biti toliko neophodna kao hrana i voda, ali može nekada imati odlučan uticaj na naše živote.

ENERGIJA VODE

Generator sa točkom srednje veličine može pružiti dovoljno električne energije za jednu kuću (3 sijalice, jedan TV i jedan radio, sve radi u isto vrijeme). Ne samo da više nećete ovisiti o električnoj mreži Elektroprovrede, već ćete imati struje kada god poželite i što je još važnije: potpuno besplatno. Za razliku od solarnih panela, generator sa točkom koji pokreće energija vode može proizvoditi struju 24/7.Hidroenergija je najveći i najčistiji svjetski izvor obnovljive energije. Ali, bez obzira na živo zanimanje za obnovljive izvore energije općenito, postoji informacijski vakuum o najboljim verzija tehnologije pod nazivom "najjednostavnije, najpouzdaniji i najjeftiniji način da se generira električna energija a da touključuje isključivanje sa mreže Elektroprivrede." Energija hidroelektrana se u svijetu koristi dugo vremena i stvaraju se ogromne količine električne energije iz vode koja se nalazi iza masivnih brana. Mali generatori (mala hidroelektrana) se obično koriste bez skoro ikakvih komplikacija. Nazivaju se  mikro-hidro instalacije i oni su jako učinkovit. Na primjer, mali točak generatora sa padom od samo jednog metra može proizvesti dovoljno električne energije za male kuće ili skloništa.
Dakle, ako imate rijeku ili potok u blizini razmatrajte izgradnju
točka generator za napajanje kuće.
Kako ga izgraditi??? 
Zapravo vrlo jednostavno. Voda teče, pada na točak, vrti točak, vratilo točka je povezano na jednostavnu zavojnicu generatora koji proizvodi električnu energiju. Vjerojatno ste isti sistem na prednjem točku bicikla koji pomoću diname i vašeg okretanja pedala proizvodi struju koja napaja svjetlo na biciklu. To je potpuno isti princip.Obično, za točak generatora trebate najmanje metar pada i najmanje 20 litara u minuti toka. Što više pada i protoka imate, više potencijala snage možete generirati. Možete mjenjati protok izgradnjom brana u potoku i mjerenjem koliko brzo će popuniti kanta od 5 litara.Snaga motora u kilovatima sata se izračunava po formuli: KW = 0.004 x Q x V x V x C gdje je:Q = težina vode (zapremine u sekundi x kapacitet "lopatice" na točku)V = brzina toka u sekundi (m)H = visinska razlika od vode između ivice i odvoda - u metrimaC = Efikasnost Constant - obično oko 50%Ovo je način kako se zapravo može izračunati energija vašeg točka generator i koliko će struje proizvesti.

Na sve ovo gledajte kao na uvod kad je ovaj blog u pitanju, jer potrebno je razraditi svaku temu pojedinačno i pripremiti sve navedene elementa da budu potpuno funkcionalni i spremni za upotrebu u datom momnetu.
O geotermalnoj energiji i njenom iskorištenju neću vam pisati jer su u tom dijelu priče prisutna dva problema: prvi je što iskorištavanje geotermalne energije još do kraja nije usavršeno a i dosta je skupo, a drugi je što su realno rijetka mjesta gdje su nam dostupni izvori tople vode, tako da ću ovome možda samo da posvetim jedan kraći post na blogu.

2 comments:

  1. Slažem se sa vama, treba razmišljati unapred i polako obezbeđivati alternativne izvore energije

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako je... Bez obzira na to da li neko želi da bude prepper ili ne, ja bih mu u svakom slučaju predložio da si obezbjedi bilo kakav vid energetske nezavisnosti, pa makar to bio i najmanji solarni panel.

      Delete